HPV tipizálásra is mód van rendelőnkben

A humán papillóma vírus (HPV):
A HPV víruscsaládnak sok típusa van. Nagyon elterjedt. A vírus a bőr, a szájüreg, a légutak, a nemi szervek, a végbél hámrétegében szaporodik. A fertőzött területek érintésével terjed a fertőzés, de feltehetően tárgyakkal is átvihető. A HPV szexuális úton fertőző vírusok közé tartozik. Bizonyos típusai rákkeltőek lehetnek. A nem rákkeltő HPV vírusok okozzák a különböző szemölcsöket a bőrön (tenyéren, talpon) és a külső nemiszerveken. Ezek az elváltozások jóindulatúak, de nehezen gyógyíthatók és gyakran visszatérnek.
 
A HPV veszélyes típusai “rákkeltőek”, a nemiszervek hámjában felszínes fertőzést és rákos elfajulást is képesek létrehozni.
A szexuális életet élő nők 80%-a átesik olyan fertőzésen, mely a nemi szerveket érinti (nagyajak, hüvely, és méhszáj). Ennek egyik tünete a nemi szerveken lévő szemölcs (kondilóma) lehet, melyet helyi kezeléssel (ecsetelés, fagyasztás, sebészi eljárás) lehet eltávolítani.
 
A tartós fertőzés, több év alatt, rosszindulatú daganat – méhnyakrák – kialakulásához vezethet.
A HPV szerepét bizonyították férfiaknál is, a péniszdaganatok közel felében, a végbél és a szájüregi daganatok jelentős részében.
A szexuális uton átvihető vírusfertőzések megelőzésének módja hasonló. Az óvszer használata, a partnerhez való hűség és a tisztálkodás hatékonyan csökkenti a fertőzés veszélyét.
A védekezés új lehetősége a védőoltás. Az oltás azoknál a leghatásosabb, akik még nem estek át HPV fertőzésen. A védőoltás 9 – 15 éves fiúknak és lányoknak, és a 16 – 26 éves kor közötti nőknek ajánlott, három alkalommal, a 0., a 2., és a 6. hónapban.
Az oltóanyagot minden orvos felírhatja receptre és be is adhatja.
 
Nemiszerveken lévő szemölcsök eltávolításakor mód van az eltávolított anyag laboratóriumi vizsgálatára, mely eldönti, hogy az elváltozást, alacsony vagy magas kockázatú HPV okozta-e?

Jelentkezzen be hozzánk vizsgálatra!

Előzetes telefonos időpontegyeztetés szükséges!